Маркус Зьодер е премиер на Бавария едва от пет години, но

...
Маркус Зьодер е премиер на Бавария едва от пет години, но
Коментари Харесай

Безсрамен и същевременно умен: кой е Маркус Зьодер

Маркус Зьодер е министър председател на Бавария едвам от пет години, само че е реалност чувството, че той е на този пост от дълго време. Обяснението може да се търси в мощното му наличие. 56-годишният политик господства своята партия - консервативния Християнсоциален съюз (ХСС) - до такава степен, че неговите партийни сътрудници остават съвсем незабележими. Но дали това ще остане по този начин?

През 2003-а година ХСС реализира в най-голямата немска провинция избирателен резултат от над 60 %. От няколко години насам обаче партията губи гласоподаватели. А на последния избор в Бавария през 2018-а, първи за Зьодер като министър председател на провинцията, ХСС получи едвам 37 на 100.

Слабото показване бе отдадено най-много на възхода на крайнодесни партии като " Алтернатива за Германия " (АзГ) и изключително на дясноконсервативните " Свободни гласоподаватели ", с  които Зьодер след това направи коалиция. Според настоящите социологически изследвания ХСС ще надмине резултата си от 2018-а година, само че евентуално няма да доближи 40-те %.

Никога не е отегчителен

Публичните изяви на Зьодер постоянно са спокойни, уверени и занимателни. Често го разказват като политически шоумен, което за Германия е необичайност.  " Той е съвсем като кабаретен актьор ", споделя пред Дъждовни води привърженичката на ХСС Сабине Майер. Профилите в обществените медии на Зьодер капитализират този лековат популистки жанр. В допълнение към сполучливия му хаштаг #Söderisst (Зьодер яде) в Инстаграм има и готварска книга. Той също по този начин постоянно употребява сметките си, с цел да приказва за любовта си към родината и за политическото си събуждане.

Така да вземем за пример той разгласява фотография от младежките си години, на която сочи афиш на политическия си воин Франц-Йозеф Щраус, закачен на стената на спалнята му. Щраус, който бе лидер на ХСС от 1961-а година до гибелта си през 1988-а, е извънредно високо ценена фигура и в ХСС, и в Бавария. Той ръководи с безусловно болшинство провинцията в продължение нацяло десетилетие от 1978-а година нататък.

Маркус Зьодер с почитателки на тазгодишния ОктоберфестСнимка: Joerg Koch/Bayerische Staatskanz/SVEN SIMON/picture alliance

Знаменитата и постоянно представена поговорка на Щраус, че няма да толерира нито една " демократично легитимирана партия " вдясно от ХСС, в този момент е под мощен напън. В Бавария Зьодер би трябвало да се бори с две сходни обединения - " Алтернатива за Германия " и " Свободни избиратели ".

" Безсрамен и в същото време интелигентен "

Зьодер е роден през 1967-а година в Нюрнберг, родителите му имали дребна строителна компания. Лидерът на ХСС обича да споделя за строгия си баща и да цитира мнението му за безполезността на неговия наследник: " Момче, нямаш никакъв късмет за прилична работа - имаш две леви ръце. Единственото, което може да те избави, е огромната ти уста. Може би това ще е задоволително, с цел да станеш духовник или политик ". Зьодер в последна сметка приключва право, а по-късно стартира работа като публицист в  " Байеришер рундфунк ".

В тийнейджърските си години той се причислява към ХСС, а от 1995-а до 2003-а управлява младежката организация на партията. Това е неговият трамплин към Народното събрание на провинцията и все по-високите партийни постове: общоприет секретар на ХСС, министър по федералните и европейските въпроси, министър на околната среда и опазването на здравето, а най-после и министър на финансите в кабинета на Хорст Зеехофер. 

Стилът на Зьодер постоянно е подложен на критика от неговите сътрудници като прекомерно популистки. Биографът му Роман Дайнингер, публицист в  " Зюддойче Цайтунг ", го назовава " нахален и в същото време интелигентен ".

Съперничеството му с Хорст Зеехофер последователно се трансформира в открита битка за власт, която е позволена, след като Зеехофер се реалокира в Берлин, с цел да стане министър на вътрешните работи в последния кабинет на Ангела Меркел. Това освобождава Бавария за Зьодер.

Насочил ли се и към канцлерския пост?

Това обаче не е краят на упоритостите на Маркус Зьодер. Преди парламентарните избори през 2021-а година самочувствието на бавареца съвсем разтрогна историческия съюз на ХСС с Християндемократическия съюз (ХДС) - консервативната партия, доминирана в течение на близо две десетилетия от Ангела Меркел. Зьодер съзря властови вакуум на върха на ХДС след отдръпването на Меркел и се впусна в битката за канлерската кандидатура на консерваторите против Олаф Шолц от социалдемократите. Мнозина виждаха в него по-силния претендент от определения от ХДС водач Армин Лашет. Но управлението на ХДС се сплоти към Лашет, който загуби изборите след акция, изпълнена с гафове. Оттогава Зьодер акцентира, че ролята му е на баварски водач и че няма упоритости за най-високия пост в Берлин.

Маркус Зьодер показва любовта си към природата в един от мюнхенските парковеСнимка: Peter Kneffel/dpa/picture alliance

Отношенията му с новия водач на ХДС Фридрих Мерц, на който десните популистки изявления също не са непознати, са изненадващо хармонични досега. Техен общ политически зложелател е лявоцентристката коалиция на Шолц със Зелената партия и либералите. Двамата дефинират Зелената партия като своя съществена политическа цел. Зьодер изключи опцията за районна коалиция с природозащитниците, но баварската Зелена партия обича да показва, че преди време той е прегръщал дърво за фотография, обещавайки удобна за климата смяна на Бавария.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР